In twee jaar tijd werden al zes illegale bordelen in Amersfoort gesloten
AMERSFOORT – In slechts twee jaar tijd werden er in Amersfoort minstens zes illegale bordelen gesloten. Deze week was het ook weer raak in de gemeente in de provincie Utrecht. Na tips van bewoners dat verschillende mannen regelmatig binnenwipten in een woning, ging er – nadat politie had geconstateerd dat er inderdaad sprake was van clandestien sekswerk – voor drie maanden een slot op het pand.
De Ringweg Randenbroek is een lange straat die op een paar minuten fietsen van het centrum ligt. Woensdag kwamen agenten en handhavers – zo meldt de gemeente op zijn website – langs bij een van de woningen, waarna twee prostituees op heterdaad werden betrapt. Op last van de gemeente is de woning per direct gesloten.
Bij de politie waren verschillende meldingen binnengekomen dat er iets niet in de haak zou zijn op de bewuste locatie, omdat er volgens buurtbewoners veel mannen naar binnen gingen en korte tijd later alweer vertrokken. De eigenaar van het pand was niet aanwezig bij de controle. De woning werd niet regulier bewoond, maar echt ingezet als prostitutiepand, bleek na controle.
Welke woning precies is afgesloten wordt zaterdagmiddag niet helemaal duidelijk. Op het oog is er van buiten de flats in ieder geval geen verzegelde deur te zien – als dat al is gebeurd. Verschillende omwonenden zeggen ook niet te weten waar agenten naar binnen gingen.
„Al verbaast het me niks”, zegt een rokende jongen op een grijze scooter voor een van de flats. „Je kunt hier wel van alles verwachten. Veel mensen kennen elkaar ook niet zo goed, en dat komt omdat er ook best veel onderhands wordt verhuurd.” Hij vindt het allemaal ’niet zo schokkend’. „Naaien is minder erg dan moorden toch?”
Gedwongen prostitutie en mensenhandel
Toch is de gemeente er erg scherp op, omdat er vaak sprake is van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Bovendien voorziet het bestemmingsplan vrijwel nooit in een pand waar seks wordt bedreven. Vorig jaar in november liet burgemeester Lucas Bolsius al een illegaal bordeel sluiten in een woning aan de Emiclaerhof.
In de straat Het Veld in Hooglanderveen, ook gemeente Amersfoort, werd eveneens illegale prostitutie geconstateerd. De politie kwam de plek op het spoor na anonieme tips en een melding bij de wijkagent. Er was gezien dat er veel mannen langskwamen en dat de deur telkens werd opengedaan door vrouwen in badjassen.
Twee jaar geleden was het raak aan de Hendrik van Viandenstraat, Grote Haag en Baak van Domburg en eerder dit jaar werd er voor drie maanden een spreekwoordelijk slot gehangen om een woning in de Lijsterstraat wegens illegale prostitutie. De gemeente gaf vorig jaar aan dat de toename van kleine clandestiene bordelen mogelijk te maken heeft met corona, omdat sekswerkers lange tijd niet mochten werken en zo van inkomsten verstoken bleven. Volgens de gemeente vangt De Tussenvoorziening regelmatig vrouwen op. Deze organisatie biedt vertrouwelijke ondersteuning en hulp aan (ex-)sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel.
Vaak niet zonder gevaar
Jaren geleden gaf woordvoerder Kim Toering van de Tussenvoorziening al aan dat er veel aandacht is voor de vrouwen die, vaak niet zonder gevaar, ondergronds sekswerk verrichten. Vooral als ze de prostitutie willen verlaten, iets wat altijd wordt gevraagd. „Dit zijn langdurige projecten, waarbij veel hulpverlening nodig is”, aldus Toering in De Telegraaf.
Jaren geleden meldden tientallen vrouwen zich al aan, van wie ongeveer een kwart daadwerkelijk langdurig uit de prostitutie stapte. De overige vrouwen bleven langer in een lopend zorgtraject. De meerderheid van de vrouwen is niet-Nederlands. De VVD in Utrecht was al meteen voor een lik-op-stukbeleid. „Er gaat gewoon heel veel mis in de prostitutie. Wat ons betreft sluiten we de boel snel”, zei de partij in deze krant.
Hulpverleners van De Tussenvoorziening in Utrecht gaan altijd mee tijdens controles in Amersfoort bij illegale bordelen, lieten ze vorig jaar weten aan De Stentor. „Als zo’n pand ook de verblijfplaats is van de mensen die daar werken, staan ze diezelfde avond op straat, misschien wel zonder Amersfoort te kennen. Wat moet je dan? Dus dan zoeken wij een hotel of nachtopvang zodat zo iemand toch een bed heeft om te slapen’, vertelden hulpverleners Anna Herderschee en Tessa Nagels.
Het is een diverse groep sekswerkers die ze aantreffen. „We zien vrouwen, mannen en transseksuelen afkomstig uit Oost-Europese of Latijns-Amerikaanse landen, maar ook Nederlanders. Soms werken ze uit eigen wil, soms zijn ze gedwongen, ze zijn er ooit eens ingerold of ze vinden het gewoon leuk om te doen. Sommigen willen stoppen, anderen willen verder in het legale circuit. De diversiteit is groot.”
Tussen de gezinnen
Ze stellen dat regelmatig bij toeval wordt ontdekt dat ergens een illegaal seksbedrijf wordt gerund. „Klanten kunnen per ongeluk bij het verkeerde huis aanbellen. Daarna wordt dan melding gedaan bij de gemeente of de politie.” Dat kan een reden zijn dat veel bewoners aan de Ringweg Randenbroek geen idee hebben wat hun buurman of buurvrouw uitspookt.
Maar ook al is al snel duidelijk dat velen het sowieso liever door de vingers zien. „Kijk, het zijn natuurlijk niet alleen de vrouwen die in zo’n netwerk zitten”, zegt een man die net met boodschappen aan komt rijden bij een andere flat iets verderop. „Voor die vrouwen is het vaak zielig. Er zitten mensen achter, die het meeste van het geld opstrijken. Daar wil je vooral geen ruzie mee hebben. Want ik woon hier wel, met mijn gezin.”